Wat is goed?

In 2013 schreef ik hier al wat over en het is de meest gelezen pagina op mijn oude site. Hoewel alles alweer veranderd is sindsdien, gaat het opnieuw heel goed, dus mag het stukje blijven.

Even om te beginnen; wat is goed? Voor mij is het goed als de dingen die ik me wens en voorneem, zo mooi samenvallen met de werkelijkheid, zonder pushen.

Vertrouwen. Overgave. Doen! Dat zijn de sleutels. Ik heb het nu zo vaak meegemaakt, dat ik steeds meer durf te vertrouwen. Vertrouwen dat wat er gebeurt het juiste voor me is. Dat de keuzes die ik maak goed zijn.

Vertrouwen.
Overgave. Doen!

En daarmee…

En het omgekeerde geeft direct een ongewenst resultaat. Als ik de controle probeer te houden of bang word, gaat het meteen mis. Het zichtbaar worden van de effecten van vertrouwen, overgave en doen duurt meestal ietsje langer. Dat werkt niet zozeer magisch met een druk op de knop, maar zet iets in beweging dat wijd om zich heen grijpt. Het verandert mijn houding, daarmee mijn gevoel, daarmee mijn blik op kansen, op mijn handelen en uitstraling, daarmee de reacties van anderen, daarmee…

En mocht ik nou een keer mopperen dat het niet zo lekker gaat, stuur je me dan het linkje naar deze pagina?

‘Vinden ze me geen opschepper als ik zeg dat het goed gaat?’

Ja tegen mezelf

Zelfs de dingen die niet meteen lukken, voelen nu goed. En soms zijn juist de dingen die niet lukken goed. Een opdracht die uiteindelijk niet doorging, omdat de opdrachtgever steeds meer vingers van mijn hand pakte (eerst geld eraf, toen in stapjes allerlei extra wensen erbij), pakte heel goed voor me uit. Ik zei nee tegen de opdrachtgever, maar voelde van binnen een sterk ja tegen mezelf.

Met zo’n ja kan ik weer spannende andere dingen doen, zoals dit stukje schrijven. Want dat voelt ook best spannend. ‘Vinden ze me geen opschepper als ik zeg dat het goed gaat?’ ‘Krijg ik nu allerlei extra commentaar, omdat ik zeg dat dat ook goed is? (En kan ik er dan juist niet mee omgaan?)’

‘Gaat het meteen mis omdat ik zeg dat het goed gaat?’ Dat zijn maar enkele gedachten die dan langswapperen.

Met dank aan zoveel mensen

Ik realiseer me dat het veel makkelijker gezegd is dan gedaan, dat Vertrouwen, die Overgave en dat Doen. Het lukt mij mede doordat ik steun krijg. Van mijn geliefde, die naar me wil luisteren en altijd in mij en op mijn kwaliteiten vertrouwt, zelfs als ik even aan het twijfelen sla. Van mijn vrienden, tastbaar live en digitaal op Twitter en Facebook, die mij helpen mijn gedachten en ideeën aan te scherpen, me aanmoedigen, mijn berichten retweeten en delen en mij feedback geven. Tegenwoordig ook op LinkedIn. En zelfs van vreemden, die de moeite nemen om te reageren op oproepjes, berichten, foto’s.

En mocht ik nou een keer mopperen dat het niet zo lekker gaat, stuur je me dan het linkje naar deze pagina?

Views: 26