Wat moet ik aan voor de foto? 5 tips!

Het is zover. Je gaat op de foto en je laat portretten maken die tonen wie jij echt bent. Maar wat trek je aan voor een fotosessie of fotoshoot? Hier vind je kledingtips voor een fotosessie.

Als je kledingtips zoekt op internet, zegt iedereen als eerste ‘doe iets aan waar je je lekker in voelt’. En dat zeg ik zelf ook. Maar wat dan? Ik voel me enorm lekker in mijn zachte broek en verlepte trui, maar dat setje zou ik toch niet aanbevelen voor een portretsessie of fotoshoot.
Welke outfits kun je dragen voor een succesvolle fotosessie? Vijf tips!

Beantwoord eerst de belangrijkste vraag: wat wil je laten zien van jezelf?

Mijn eerste vraag is altijd: wat wil je laten zien, overbrengen, uitstralen met de foto’s? Aan kledingtips heb je niets als je die vraag niet eerst beantwoordt. Wil je er serieus, stevig, kwetsbaar, open, vriendelijk, energiek of betrouwbaar uitzien? Mag er ook wat van je gekte zichtbaar zijn? Of alles tegelijk? En moet dat in één foto te zien zijn of wil je graag een strook met enkele foto’s waarmee je heel veel kanten tegelijk kunt laten zien en dus wat wilder kunt zijn met outfits en uitdrukkingen?

Beantwoord eerst de belangrijkste vraag: wat wil je laten zien van jezelf?

Trui over het hoofd vijf kledingtips voor een fotosessie

Kledingtip 1

Voel en kijk wat een outfit met je doet

Wel eens naar een verkleedfeestje geweest waarvoor je een pruik op deed? Kijkend in de spiegel zag en voelde je waarschijnlijk meteen dat je een ander werd. Zo heb ik mezelf instant voelen veranderen met een discopruik op (ik kon ook opeens veel beter dansen).

Zet een pruik op en je wordt een ander persoon.

Datzelfde effect, maar milder, kan kleding hebben. Probeer het maar eens uit voor de spiegel. Zelfs zonder te kijken, merk je vaak al een verschil. Wat roept dit colbert bij je op? Wat als je eens een felle kleur uitprobeerde of juist zwart? Knoopje open of dicht? Das om of niet? Rok of broek? Kijk en voel. Neem er wat tijd voor en doe het bij veel daglicht, want op de foto zal ook alles goed te zien zijn.

Knoopje open of dicht?

Kledingtip 2

Ook wat niet in beeld komt is zichtbaar

Een schijnbare tegenstelling, maar het wordt me steeds duidelijker: alles waar jij je bewust van bent tijdens de fotoshoot, wordt zichtbaar. Zelfs als het buiten beeld is. Dus al maken we een headshot; wat je aan je voeten hebt, doet mee. Doe dus niet je oude sokken met gaten aan, maar een paar spetterende nieuwe, mooie zachte zwarte of wees blootvoets. Als je een verfijnd colbert aan hebt, maar ook stevig wilt overkomen, trek dan gerust je legerkistjes of sneakers aan. Door die aan je voeten te voelen, breng je ook die kwaliteit in beeld. Zelfs je onderbroek kan meedoen en je helpen er verleidelijk of no nonsense praktisch uit te zien.

Zelfs je onderbroek kan meedoen.

Zwikken op hoge hakken

Kledingtip 3

Trek iets aan waar je niet naar om hoeft te kijken

Niets zo ongemakkelijk als een jasje dat trekt, een trui die opkruipt, een bh die steeds in beeld wil of een broek die kriebelt. Probeer het thuis uit en check: zit het meteen lekker of moet je er steeds aan rommelen? Als je met je armen gezwaaid hebt of hebt rondgesprongen (ja ja, dat laat ik mijn klanten doen), zit alles daarna weer goed of heb je dan overal plooien en zit je kraag weer naar binnen gevouwen? Het is niet erg als je af en toe even iets moet rechttrekken, maar sommige kleding heeft een wil van zichzelf en dat kan echt vervelend worden.

Sommige kleding heeft een wil van zichzelf en dat kan echt vervelend worden.

Rok in maillot kledingtips fotoshoot

Kledingtip 4

Denk zelf na over de achtergrond en overleg met de fotograaf 

Niet alleen je kleding heeft effect op je foto, maar ook de achtergrond. De kleur, het materiaal, de belichting… Overleg dit ook altijd met je fotograaf. Als je zelf ideeën hebt, leg deze dan voor of vraag wat de fotograaf in gedachten heeft. Kom je bij mij voor een persoonlijke of zakelijke portretsessie, dan kiezen we samen de plek en de achtergrond, binnen of buiten in de natuur. Dan hoef je je misschien niet eens om te kleden! Afhankelijk van de sessie die je boekt, kunnen we hier enigszins of flink mee variëren. Ik kan allerlei kledingtips geven voor een fotosessie, maar de hamvraag blijft: wat wil je uitstralen?

De hamvraag blijft: wat wil je uitstralen?

Kledingtip 5

Neem enkele setjes mee

Je hebt onderzoek gedaan voor de spiegel, je hebt enkele setjes over, maar kunt niet kiezen. Neem ze allemaal mee! Vooral als je een sessie boekt die wat langer duurt, is er ruim de tijd om te variëren en uit te proberen wat het effect is. En voor een korte sessie kunnen we samen kiezen wat je draagt, in combinatie met de gekozen achtergrond.
Wat moet ik aandoen? Iemand tussen allerlei kledingsetjes

Bonustips

Draag je dagelijkse make up en doe geen nieuw kapsel

Alweer afhankelijk van wat je van jezelf wilt laten zien, zorg je dat je haar en make up daarbij aansluiten. Ik adviseer in elk geval geen zware make up te dragen als je dat normaal gesproken niet of nauwelijks gebruikt. Op de foto’s zul je jezelf niet herkennen. Plamuur ook niet alle oneffenheden weg; daarmee maak je je gezicht dood. Elk gezicht leeft, mede door rimpeltjes, een moedervlek, zelfs wallen dragen bij aan het karakter van je gezicht. Ik haal nooit in Photoshop iets weg dat er elke dag zit. Dat hoort gewoon bij je. Soms haal ik wel wat weg of ik verzacht het, zoals een puistje van die brownie van gisteren of een rode vlek van de inspanning.

Op de foto’s zul je jezelf niet herkennen.

Vrouw half opgemaakt voor fotosessie

Ga niet een dag van te voren naar de kapper, maar liever een week eerder of helemaal niet. Zorg dat je gewend bent aan je kapsel. Net als bij jasjes die trekken of kriebelend ondergoed, kan een te vers kapsel je afleiden van waar het om gaat. Je bent dan bezig met hoe je eruit ziet in plaats van met wie je bent en wat er van jou naar buiten mag komen. En ook: je haar zal er nooit meer zo uitzien…

Boek een portretsessie bij mij en laat me je binnenzijde tonen

Ik hoop dat bovenstaande kledingtips je wat brengen bij je eerstvolgende portretsessie. Krijg je al zin om echt zichtbaar te worden?  Ik sta voor je klaar om met plezier en losheid, rust, speelsheid en soms vreemde opdrachten, jou uit je tent te lokken. En je kleding mag je gelukkig aanhouden.

En je kleding mag je gelukkig aanhouden.

Dit stuk schreef ik al in 2013 voor de vorige versie van mijn website. Het blijkt nog steeds relevant voor veel mensen die op de foto gaan. De foto’s komen uit een challenge op Flickr, waar ik in 2008 een jaar lang elke dag een zelfportret maakte en deelde.

Views: 26