of: hoe van het een het ander kwam

Hans Aarsman schreef in zijn ‘Fotodetective’ dat je pas echt ziet hoe rommelig je bureau is, als je er een foto van maakt. Hij had geleerd van mensen die time-management onderwijzen, dat je dat geregeld moet doen, een foto als hulpmiddel gebruiken.

Ik zag lichte schaamte op haar gezicht, maar de staat waarin de omgeving verkeerde was heel herkenbaar voor mij.

Een dag nadat ik dit stukje las, mocht ik in opdracht een Amerikaanse wetenschapper portretteren in het VUmc. Haar bureau was best een rommeltje en ze begon meteen zaken aan de kant te schuiven, stapelen en vegen. Bij het verplaatsen van de grote dingen, vielen kruimels, paperclips en ondefinieerbare kleine dingetjes op het bureau en stofwolkjes vlogen in het rond. Ze verontschuldigde zich en ik zag lichte schaamte op haar gezicht, maar de staat waarin de omgeving verkeerde was heel herkenbaar voor mij.

Ik beloofde later een foto van mijn bureau te laten zien, (zie bovenaan) zodat ze zich best netjes zou voelen. En zo geschiedde. Ze schreef als antwoord: “I am so pleased to see this! Now I know I am not alone in my ‘bende’!”

Zowel de wetenschapper als ik waren erg onder de indruk van het resultaat. Wat een foto allemaal teweeg kan brengen!

Gebruik een foto als hulpmiddel om te zien hoe het ermee staat en voel dan of je daar wel zo blij mee bent

.

Gebruik een foto als hulpmiddel om te zien hoe het ermee staat en voel dan of je daar wel zo blij mee bent.

In de tussentijd was ik wel een beetje geschrokken van wat ik op de foto zag. Zelfs zo erg dat ik meteen ‘mijn helft’ van de tafel opruimde. Zowel de wetenschapper als ik waren erg onder de indruk van het resultaat. Wat een foto allemaal teweeg kan brengen!

En het was nog maar het begin. Ik heb mijn Twittertijdlijn en Facebookvriendengroepje uitgemest en mijn Flickr-stream inmiddels opgeheven. En ik loer ook nu rond om te zien of ik nog meer kan verlichten in mijn leven.

Een half opgeruimd bureau.

En het is besmettelijk want inmiddels heeft mijn vriend ook ‘zijn helft’ opgeruimd.

Dit stukje is van 2014, maar het is nog altijd relevant. Behalve dat Vriend en ik nu eigen bureaus hebben, is het nog vaak een bende en geeft opruimen lucht!

“I am so pleased to see this! Now I know I am not alone in my ‘bende’!”

Views: 20