Voortaan ontspannen op de foto, gewoon zoals je bent: drie tips!
De meeste mensen gaan niet ontspannen op de foto. Met dat grote oog voor je neus voel je je opeens erg bekeken. En het idee dat het moment ook nog vastgelegd wordt en bewaard en misschien wel gepubliceerd, kan bang maken. Veel mensen hebben cameravrees door traumatische ervaringen met de schoolfotograaf of een overenthousiaste hobbyfotograaf in de vorm van hun vader of moeder. Graag hoor ik daar meer over van jou.
Veel mensen hebben cameravrees door traumatische ervaringen met de schoolfotograaf.
Tijdens mijn portretsessies heb ik gemerkt dat ik mensen toch bijna altijd zo op hun gemak stel dat ik ze ontspannen en ‘echt’ op de foto krijg, ondanks enige angst voor de camera. Hoe? Ik heb daar eens over nagedacht en schreef drie dingen op die ik dan vaak doe of adviseer.
1) besteed tijd aan samen landen
Als je ergens geportretteerd gaat worden, vraag/neem eerst wat tijd om te wennen aan de fotograaf en de plek. Loop een rondje, drink samen even iets. Spreek uit dat je zenuwachtig bent en waarom. Herhaal het desnoods later nog een keer. Vaak is het voor de fotograaf ook spannend, en door dat uit te spreken ontstaat meer vertrouwen en rust.
Vaak is het voor de fotograaf ook spannend.
Even vlug vlug een knippie maken, dat werkt voor mij dus niet. Niet alleen voelt degene die ik portretteer zich dan ongemakkelijk; ik ben er zelf ook nog niet helemaal. Ik neem daarom eerst de tijd om kennis te maken en samen te landen.
Vaak pak ik dan de camera al wel erbij om te wennen. In het gesprek probeer ik helder te krijgen wat de wensen zijn en ook de vrees and dat kan allemaal blijven.
2) doe gymnastiek met je gezicht en laat eerst in beeld brengen waar je bang voor bent
Wil je absoluut niet in beeld met die ene kant van je gezicht? Mag de pukkel er niet op? Ben je bang er te gespannen op te komen? Heb je een scheve mond en mag die niet worden vastgelegd? Laat die foto’s juist wel maken. Overdrijf. Doe gymnastiek met je gezicht en trek rare bekken (doe dat extreem, want het ontspant).
Ik neem daarom eerst de tijd om kennis te maken en samen te landen.
Neem de houding aan waar je zelf het minst van houdt. Door eerst je angsten te overdrijven en jezelf als karikatuur te laten vastleggen, kan het alleen maar beter gaan. Je grootste nachtmerrie staat al op de foto en je leeft nog. Ik maak foto’s alleen openbaar met toestemming of ik wis ze zelfs meteen. Maar vaak zitten daar foto’s bij die een klant juist wil hebben.
Je grootste nachtmerrie staat al op de foto en je leeft nog
3) maak contact met jezelf en de fotograaf in plaats van met de camera
Na even gespeeld te hebben met je angsten, kun je er al iets relaxter bijstaan of zitten. Voel hoe je je van binnen voelt. Sluit je ogen en houd ze een tijdje dicht. Voel je lijf en je gezicht. Steken je schouders omhoog? Rol ze zachtjes naar beneden. Is je gezicht in een grimas? Trek nog een keer een paar gekke bekken en ontspan. Tast je gezicht van binnen af met je aandacht. Waar je nog spanning voelt, laat je die los. Open je ogen en kijk de fotograaf door de lens heen aan. Zo ga je al meer ontspannen op de foto.
Trek nog een keer een paar gekke bekken en ontspan.
Afhankelijk van de persoon, het moment en de situatie, zijn er nog veel meer middelen en mogelijkheden om iemand beter op de foto te zetten. Ik ontdek bijna elke sessie wel weer iets anders. Daar ben ik altijd naar op zoek samen met de klant, want het is maatwerk. Wat bij de een goed werkt, heeft een averechts effect op een ander. Het voornaamste is het echt samen te doen en ontdekken.
Succes! En hoor ik van je of het heeft gewerkt?
Ik hoop dat je deze drie tips nuttig vindt en kunt toepassen de volgende keer dat je op de foto mag. Als er maar heel weinig tijd is, zorg dan vooral dat je jezelf even wat gekke bekken gunt, lekker losschudt en die innerlijke ontspanning doet. Scheelt een stuk! Laat je hieronder bij de reacties horen of het voor je heeft gewerkt?
De cursus Courage for the camera Shy
Oefen thuis
Thuis oefenen is ook een goed idee. Om je daarbij te helpen kun je een van mijn cursussen doen op Skillshare. Courage for the Camera Shy (22 minuten) is mijn eerste cursus uit 2017. Deze helpt je moed verzamelen voordat je op de foto gaat.
Ben je zelf fotograaf en wil je betere portretten maken van een ander, doe dan mijn cursus The Authentic Portraiture Toolkit (64 minuten) uit 2021.
De cursus The Authentic Portraiture Toolkit
Via de links krijg je een maand lang toegang tot het platform Skillshare waarmee je niet alleen mijn cursussen kunt doen, maar alle cursussen op het platform mag verkennen (je zit nergens aan vast als je binnen die maand opzegt).
Dat zijn cursussen over fotografie, tekenen, schilderen, muziek, mindfulness, Adobe-pakketten, Procreate, spreken in het openbaar… Echt leuk om te ontdekken.
Via de links krijg je een maand lang toegang tot het platform Skillshare waarmee je niet alleen mijn cursus(sen) kunt doen, maar alle cursussen op het platform mag verkennen.
Views: 35